The Malay Heritage Museum At EDU PARK Carnival 1.0 | MALAY HERITAGE MUSEUM
» NEWS » The Malay Heritage Museum at eDU PARK Carnival 1.0

The Malay Heritage Museum at eDU PARK Carnival 1.0

Serdang, 28 Mei 2016 - Muzium Warisan Melayu tidak ketinggalan memeriahkan Karnival eDU PARK 1.0 anjuran Bahagian eDU PARK, Universiti Putra Malaysia. Karnival yang diadakan bertempat di Ladang Tenusu Putra tersebut diadakan bagi memperkenalkan lokasi-lokasi pelancongan dalam kampus UPM, di bawah seliaan Bahagian eDU PARK, UPM.

Muzium Warisan Melayu telah membawakan pameran koleksi khas peralatan dan kraftangan daripada perak buatan tukang perak dari Kelantan. Kraftangan perak buatan tukang-tukang dari negeri Kelantan terkenal dengan kehalusan seni pertukangannya yang menghasilkan peralatan-peralatan seperti sudu peringatan, senduk, pembuka surat, pemberat kertas dan pelbagai jenis barang kemas. Selain melihat barangan yang dipamerkan, para pengunjung booth Muzium Warisan Melayu di Karnival eDU PARK ini juga berpeluang menyaksikan demonstrasi klinik konservasi barangan perak yang menggunakan peralatan dan bahan khas yang digunakan oleh pihak muzium.

Acara karnival yang bermula seawal jam 7.30 pagi dengan acara berbasikal dengan konsep Kitar Semula untuk Berbasikal (Recycle to Cycle) itu tamat pada jam 1.00 tengahari dengan memberikan pengalaman mengujakan buat para pengunjung yang mengunjungi Ladang Tenusu Putra pada hari tersebut. Semoga akan ada Karnival eDU PARK 2.0 pula di masa akan datang.

 

 

A warrior dressed in traditional costume

 

 

The Malay Heritage Museum booth visited by the VIPs during the carnival

 

 

eDU PARK Carnival 1.0

 

 

Date of Input: | Updated: 21/06/2017 | khairulnishak

MEDIA SHARING

SEE ALSO
MALAY HERITAGE MUSEUM
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
0397698939
03-9769 3727
B1566126497