Sejarah | MUZIUM WARISAN MELAYU
» MENGENAI KAMI » Sejarah

Sejarah

Usaha penubuhan Muzium Warisan Melayu dimulai dengan inisiatif awal oleh Profesor Datuk Dr Mohd Fauzi Haji Ramlan, mantan Naib Canselor Universiti Putra Malaysia dan Profesor Dato’ Dr Abdul Mua’ti @ Zamri, mantan Dekan Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi, Universiti Putra Malaysia. Usaha ini seterusnya menjadi iltizam kepada Profesor Madya Dr Muhammad Pauzi Abdul Latif dan Dr Rahimah Hamdan, dua orang pengarah/penyelaras Muzium Warisan Melayu yang terdahulu, untuk mengumpulkan aneka artifak. Antaranya manuskrip, busana dan persenjataan Melayu, dan tentunya empat buah rumah tradisional (Pahang, Negeri Sembilan, Perak dan Terengganu) yang gah, tegak dan tersergam di Laman Budaya. Artifak-artifak ini, pasti bukan yang pertama dan terakhir hadir mengukirkan kegemilangan alam Melayu di kampus hijau Serdang, kerana pada setiap masa kami mengusahakan artifak lain seumpamanya yang dapat menjadikan Muzium Warisan Melayu sebagai suatu mercu Universiti Putra Malaysia.

Muzium Warisan Melayu tidak sekadar menjalankan fungsi sebagai pusat pameran kepada pengunjung yang dahagakan ilmu. Muzium Warisan Melayu juga menjalankan fungsinya untuk mendekatkan masyarakat kepada program keilmuan dalam bentuk seminar/webinar, bengkel dan karnival kesusasteraan, kesenian dan kebudayaan Melayu. Selainnya, Muzium Warisan Melayu turut menyediakan ruang untuk keterlibatan masyarakat umum melalui perkhidmatan dan sewaan tapak. Antaranya bagi tujuan perkahwinan, fotografi dan hari keluarga.

Muzium Warisan Melayu, Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi, Universiti Putra Malaysia ialah sebuah muzium yang berdaftar di bawah International Council of Museums, ICOM dan juga Asia-Europe Museum Network. Keahlian dalam institusi pemuziuman antarabangsa ini penting, untuk memastikan bahawa muzium ini tidak ketinggalan dalam bidang permuziuman.

Kemaskini:: 08/11/2023 [adibfikri]

SXDdCAA~